Vurdering af tungebånd i Hedensted ved Familie Fyssen

Vurdering af stramt tungebånd i Hedensted hos Familie Fyssen

Vurdering af stramt tungebånd hos Maja i Hedensted - Bevægeglæde gennem hele livet - Book din tid i dag

Hvad er et stramt tungebånd

Tungebåndet er det strengede bindevævs-“bånd” der løber fra undersiden af tungen og ned i mundgulvet. Det er en streng der er med til at stabilisere tungens bevægelser, og er nødvendig for en god mund-motorik. Men hos nogle er strengen så u-elastisk eller stram/kort, at den hindrer tungens naturlige bevægelser. Det kan potentielt give problemer for babys spisning og generelle trivsel.

Det kræver nemlig fri bevægelighed i bl.a tungen, for at kunne “godt på brystet”, skabe et tilstrækkeligt vakuum, og sutte mælken ud af mors bryst eller af flasken. Den manglende frie bevægelighed i tungen kan også føre en række andre problemer hos både mor og baby.

Hos baby er det tilstande som maveproblemer, refluks, generelle spændinger (med utilfredshed og evt. forsinket motorisk udvikling til følge), dårlig vægtøgning, dårlig søvn og generelt dårlig trivsel. Senere kan også fast føde og sproglig udvikling blive udfordret.

Hos mor vil et for stramt tungebånd kunne føre til sår/revner på brystvorten og smertefulde amninger, hvilket jo selvsagt bringer amningen i fare for at ophøre tidligt.

Omdiskuteret fagområde

De senere år er sket en markant udvikling i antallet af diagnosticeret stramt tungebånd.

I Danmark er det dog stadig et omdiskuteret fagområde, og mange forældre er igennem fortvivlede forløb, hvor de får forskellige vurderinger og anbefalinger til behandling, alt efter om de går ind ad behandler-dør 1 eller 2. De forskellige vurderinger, er der mange årsager til; bl.a. at vi i Danmark ikke har mange øre-næse-hals læger som har specialiseret sig på området, at vores nationale kliniske retningslinjer ligger op til individuel vurdering, og at vi i Danmark laver det kirurgiske indgreb med saks, hvor man flere steder i udlandet (hvor man har specialiseret sig i stramme orale bånd) udfører indgrebet med forskellige typer laser.

De frustrerende forløb har ført til, at mange forældre søger viden i forældre-drevne fællesskaber (fx på FB), hvor andre forældre får til opgave at diagnosticere et billede af et tungebånd, og kommer med behandlingsforslag. Det må på alle måder være en glidebane, specielt fordi et tungebånd slet ikke kan vurderes udelukkende på udseende (vær også obs på dette hvis sundhedsplejersken, egen læge eller anden fagperson kommer med et “skøn”, kun på baggrund af om baby kan stikke tungen ud af munden). Det kræver en grundig undersøgelse at diagnosticere et tungebånd, og en endnu grundigere fuld mundmotorisk undersøgelse af komme med en behandlingsplan for den enkelte baby og familie – bare fordi din baby har et stramt tungebånd, er det nemlig ikke sikkert at et klip er den rigtige behandling!

Jeg er hverken for- eller er imod klip af tunge- og andre orale bånd! Jeg er objektiv i min undersøgelse, og så er jeg meget bevidst om at to tungebånd som umiddelbart har samme udseende og funktion, stadig kan ende med at skulle igennem to forskellige behandlingsforløb. Jeg har videreuddannet mig indenfor orale bånd, netop fordi jeg møder alt for mange frustrerede forældre, og jeg ønsker at bidrage til at sikre hver familie modtager den rette behandling, som ikke bygger på skøn eller personlige erfaringer, men derimod på objektive fund, nyeste forskning og høj faglighed.

Familie Fyssen hjælper dig “hele vejen rundt”

Hos Familie Fyssen vurderes ikke kun tungebåndet, men også de andre orale bånd ved læberne og i kinderne, som alle kan have indflydelse på vores mund-motorik. Ud over den mundmotoriske undersøgelse, vil hele min faglige værktøjskasse komme i brug. Ved siden af specialet i stramme orale bånd, er jeg nemlig også uddannet ammevejleder og fysioterapeut med speciale i kropsbehandling til baby, og jeg vil derfor kunne hjælpe jer “hele vejen rundt”, hvad end vi finder frem til at babys problemer stammer fra stramme orale bånd eller andre spændinger rundt i kroppen.

Udover selve vurderingen af stramme orale bånd, kan jeg i mundmotorisk sammenhæng hjælpe din baby (0-1år) med mundmotorisk træning før og efter evt. klip, aftercare og kropsbehandling ifm. spændinger som følge af stramme bånd og klip af disse. Du kan desuden læse mere om ammevejledning og øvrig fysioterapeutisk behandling til baby på de respektive sider.

Pris og booking

1. konsultation: optil 75 min (inkl. Journalføring, skriftlig tilbagemelding mv) = 750kr.

1. konsultation optil 60 min (inkl. Journalføring, skriftlig tilbagemelding mv) = 595kr.

  • Denne ydelse kan benyttes, hvis du allerede har haft 1. konsultation ifm. ammevejledning eller øvrig fysioterapeutisk behandling, indenfor de sidste 3mdr. Hvis ikke du har haft 1. konsultation ifm. en anden ydelse, skal du vælge 1.konsultation på 75min, så der er tid til fyldestgørende journal.

Opfølgning: ca 30min = 350kr.

  • Denne ydelse kan benyttes til mundmotorisk træning, aftercare behandling eller kropsbehandling/fysioterapeutisk behandling.

Kort telefonisk vejledning, ca 10-15min = 150kr.

  • Til konkrete afgrænsede problemstillinger og kortere spørgsmål.

Book tid

Læs yderlige info om tilskud mv.

fysioterapeut Hedensted Maja

Har du spørgsmål eller brug for at vide mere, er du altid velkommen til at kontakte mig.

Telefontider

Da jeg i løbet af en dag oftest er optaget af behandlinger eller hold, kan du med fordel ligge en tlf.svarer besked, sende en sms eller mail, eller kontakte mig via sociale medier, så vender jeg hurtigst muligt tilbage.